Erti Disebalik Ibadah Korban

| Selasa, 16 November 2010 |

Assalamu'alaikum warahmatullah..


Moga semua berada dalam kebahagian yang hakiki, dan ucapan Salam Aidil Adha dari ana di bumi barakah al-Kalantani buat sahabat semua. Hari ini 9 Zulhijjah 1431H bersamaan 16 November 2010M adalah hari 'arafah mengikut perkiraan di negara Malaysia. Maka, kita disunatkan berpuasa pada hari ini kerana ia sebahagian daripada sunnah-sunnah yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW, serta mendapat ganjaran yang besar bagi mereka yang berpuasa pada hari ini.


Sebagaimana hadis riwayat Muslim dari Abi Qatadah r.a. yang bermaksud :

Rasulullah SAW ditanya tentang puasa pada hari 'arafah (9 Zulhijjah), baginda menjawab : "(Berpuasa pada hari 'arafah) menghapuskan dosa (kecil) setahun yang lalu dan setahun yang akan datang."


Hadis ini, nak bagitau kepada kita tentang kelebihan berpuasa pada hari 'arafah dengan kelebihan penghapusan dosa selama 2 tahun, iaitu setahun yang lepas dan setahun yang akan datang. Awas, jangan kita silap faham pulak tentang penghapusan dosa tersebut. Ulama menyebut, yang dikehendaki dengan penghapusan dosa dalam hadis ini adalah dosa-dosa kecil sahaja, sebab nak hilangkan dosa besar hanya melalui taubat kepada Allah SWT dan untuk hapuskan dosa kecil pula melalui amalan-amalan kebaikan, macam yang tersebut dalam al-Quran :

'Innal Hasanaati yuzhibnas sayyiaat', yang bermaksud "Sesungguhnya kabaikan-kabaikan itu menghapuskan dosa-dosa kecil." (ana lupa dah surah ape ayat berapa, sila rujuk al-Quran ye).


Ini menunjukkan besar kelebihannya orang yang berpuasa pada 9 Zulhijjah, jadi rugilah sape-sape yang tak berpeluang untuk berpuasa pada hari ini. Orang yang berpuasa pada hari 'asyura diberi ganjaran penghapusan dosa setahun yang lalu sahaja (mafhum hadis riwayat Muslim) berbanding berpuasa 9 Zulhijjah. Maknanya lebih besar ganjarannya berbanding berpuasa pada hari 'asyura yang hanya dihapuskan dosa setahun (hadis sohih lagi tu). Fikir-fikirkanlah...


Disini ana selitkan sedikit mutiara-mutiara berharga mengenai ibadah korban untuk tatapan sahabat sekalian, moga mendapat manfaat di sisi Allah Rabbul Jalil.

******************

Hikmah Korban


Korban dan akikah merupakan ibadah dan amalan yang mulia dan penting dalam Islam kerana amat besar fadilat dan implikasinya. Malangnya masih ramai orang yang samar-samar atau kabur kefahaman terhadapnya. Tidak kurang yang memandang ringan terhadap ibadah ini. Mereka mempunyai kemampuan tetapi tidak mahu melakukan penyembelihan korban dan akikah ini.


Penjelasan dan pengisian yang terkandung dalam kitab ini dapat membantu kefahaman masyarakat tentang ibadah korban serta akikah. Malah akan timbul keinginan atau meningkatkan kesungguhan untuk sama-sama mencari pahala daripada kedua-dua ibadah ini.


Antara persoalan yang sering terdengar dalam masyarakat ialah:

• Apakah sebenarnya korban dan akikah itu?

• Apakah perbezaan antara korban dan akikah?

• Apakah hukum melakukannya?

• Berapa kali kita dituntut melakukan korban sepanjang hayat kita?

• Apakah syarat-syarat binatang yang hendak dikorbankan?

• Bolehkah seekor lembu dikongsi sebahagian untuk korban dan sebahagian lagi untuk akikah?

• Apakah hikmah atau faedah yang bakal diperolehi kerana melakukan kedua-dua ibadah itu?


Penyembelihan Korban


Korban ialah penyembelihan binatang yang dilakukan pada Hari Raya Haji (selepas solat sunat Aidiladha) dan pada tiga hari tasyrik berikutnya iaitu pada 11, 12 dan 13 Zulhijah. Korban hendaklah diniatkan sebagai ibadah kepada Allah SWT dan tidak boleh untuk tujuan selain itu. Syiar ini adalah sebagai menghidupkan syariat Nabi Allah Ibrahim a.s. yang kemudiannya disyariatkan kepada Nabi Muhammad SAW.


Allah SWT berfirman yang bermaksud:

“Dan telah Kami jadikan unta-unta itu sebahagian daripada syiar Allah, kamu memperolehi kebaikan yang banyak daripadanya, maka sebutlah nama Allah ketika kamu menyembelihnya dalam keadaan berdiri (dan telah diikat). Kemudian apabila telah rebah (mati), maka makanlah sebahagiannya dan beri makanlah orang yang rela dengan apa yang ada padanya (yang tidak memintaminta) dan orang yang meminta. Demikianlah Kami telah menundukkan unta-unta itu kepada kamu, mudah-mudahan kamu bersyukur.”

(Surah al-Hajj 22: 36)


“Maka dirikanlah solat kerana Tuhanmu dan berkorbanlah.”

(Surah al-Kawthar 108: 2)


Daripada Aisyah r.ha. Nabi Muhammad SAW telah bersabda yang bermaksud:

“Tiada suatu amalan yang dilakukan oleh manusia pada Hari Raya Korban, yang lebih dicintai Allah selain daripada menyembelih haiwan korban. Sesungguhnya haiwan korban itu pada hari kiamat kelak akan datang berserta dengan tanduk-tanduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya, dan sesungguhnya sebelum darah korban itu menyentuh tanah, ia (pahalanya) telah diterima di sisi Allah, maka beruntunglah kamu semua dengan (pahala) korban itu.”

(Riwayat al-Tirmizi, Ibn Majah dan al-Hakim)


Zaid bin Arqam berkata: “Mereka telah bertanya, Wahai Rasulullah, apakahudhiyyah (korban) itu?Nabi Muhammad SAW menjawab: Ia sunnah bagi bapa kamu Nabi Ibrahim.Mereka bertanya lagi: Apakah ia untuk kita?Rasulullah SAW menjawab: Dengan tiap-tiap helai bulu satu kebaikan.Mereka bertanya:Bagaimana bulu yang halus pula?Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:Dengan tiap-tiap helai bulu yang halus itu satu kebaikan.

(Riwayat Ahmad dan Ibn Majah)


Hukum Korban


Korban hukumnya sunat mu’akkad (sunat yang dituntut) atas orang yang memenuhi syarat-syarat seperti berikut:

• Islam.

• Merdeka (bukan hamba).

• Baligh lagi berakal.

• Mampu untuk berkorban.


Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Aku disuruh berkorban dan ia sunat bagi kamu.”

(Riwayat al-Tirmizi)


“Telah diwajibkan kepadaku korban dan tidak wajib bagi kamu.”

(Riwayat al-Daruqutni)


Walaupun hukum berkorban itu sunat tetapi ia boleh bertukar menjadi wajib jika dinazarkan. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Sesiapa yang bernazar untuk melakukan taat kepada Allah, maka hendaklah dia melakukannya.”


Hikmah Dan Fadilat Korban


• Menghidupkan sunnah Nabi Allah Ibrahim a.s.

• Mendidik jiwa ke arah takwa dan mendekatkan diri kepada Allah SWT.

• Mengikis sifat tamak dan mewujudkan sifat murah hati mahu berbelanja harta ke jalan Allah SWT.

• Menghapuskan dosa dan mengharap keredaan Allah SWT.

• Menjalinkan hubungan kasih sayang sesama manusia terutama antara golongan berada dengan golongan yang kurang bernasib baik.

• Akan memperolehi kenderaan atau tunggangan ketika meniti titian al-Sirat al-Mustaqim di akhirat kelak.


Sabda Nabi Muhammad SAW yang bermaksud:

“Muliakanlah korban kamu kerana ia menjadi tunggangan kamu meniti titian pada hari kiamat.”


Siiru 'ala Barakatillah..


Sumber & Rujukan :

- Buku Sabil al-Muhtadin terbitan Telaga Biru Sdn Bhd.

- Kitab Riadhus Solihin, Imam Nawawi.


0 comments:

;

Kenali Ulama'

Yaumul 'eid 2009

Syeikh Ibnu Ata'illah As-Sakandari menyatakan :
"Raja' (harapan) iaitu kehendak yang diiringi dengan amal. Kalu tidak, disebut umniyyah ( angan-angan)".
Harapan yang diakui dalam Islam ialah harapan yang disertakan dengan amalan. Sekiranya tidak disertai dengan amalan, ia merupakan sejenis angan-angan kosong yang lebih hampir kepada mimpi di siang hari sahaja. Begitu juga dengan seseorang pejuang Islam yang ingin merubah sistem jahiliyah ini ke arah sistem Islam seluruhnya, namun tidak pernahpun bergerak untuk merealisasikan hasratnya itu, keinginannya itu hanyalah angan-angan kosong sahaja.


Ape Ade Pade Name

ABDUL YADIY
AAmanah
BBijaksana
DDinamik
UUntung
LLemah-lembut
YYakin
AAlim
DDedikasi
IIkhlas
YYakin
Apa ada pada nama?

Facebook Badge

~Alirkanlah Dlm Dirimu Cinta Hanya Pd-NYA~

Silibus Tarbiah Usrah

Silibus Tarbiah Usrah
Satu Lambang Komitmen Sekelompok UMMAH Menggerakkan Tarbiah Generasi Baru ISLAM

~Anjung Sahabat~

Soutul Ukhuwah


ShoutMix chat widget

Pengikut

Qalbun Salim