Zikrayat fi Hayati

| Selasa, 5 Januari 2010 |Dalam operasi bersama LANDAS Sungai Petani

Program Bakti Siswa [ jd anak angkat Pak Lang & Mak Lang]
Bersama sahabat exco MPM semasa Majlis Penutup MPM sesi 08 / 09
Duk tulis nama di kaunter pendaftaran
Bersama Trainer ESQ Bapak Firdaus Djamari dan teman-teman beliauBeristirehat dan makan bersama sahabat Insaniah

Assalamu'alaikum..

Salam Maal Hijrah buat sahabat pembaca sekalian.
Sudah sekian lama ana menyepi, tidak meninta dalam blog ni. Maaf mohon dipinta dari sahabat sekalian. Mungkin sibuk sikit dengan program2 di Insaniah ni kot dan campur dengan takde internet kat rumah sewa sini sebab tak sempat nak bayar. Alhamdulillah, apapun sekarang Allah dah bagi kesempatan sedikit untuk ana isikan ruangan kosong dalam post ini.

Sekadar perkongsian kenangan yang lalu melalui gambar-gambar diatas. Banyak perkara pahit manis dalam meniti perjuangan hidup ini sebagai seorang mahasiswa di Insaniah. Apa pun ana ucapkan tahniah buat sahabat yang berjaya mendapat keputusan exam yang cemerlang sem lepas, dan yang tak berpeluang untuk meraih kejayaan yang cemerlang masih ada lagi kesempatan buat kalian semua, yang penting jangan putus asa sekerat jalan.

Sedikit pesanan dari seorang guru kepada muridnya :
"Kejayaan bukannya selalu dimiliki dan bukan juga atas usaha kita semata-mata. Soal yang paling utama dan pertama adalah keberkatan dariNYA. Bukannya nak menafikan titik peluh kita, tapi kita harus sedar adanya ALLAH yang mengatur segala-galanya di dunia ini. Biarpun sejuta ilmu kita dalami ia tetap tak berharga andai tiada keberkatan dariNYA kerana DIA empunya dan pemilik segala ilmu yang ada, samada yang tersebar di bumi mahupun yang terahsia di alam maya ini. Hadirkanlah dalam hati keinsafan hanya dengan ilmu yang menjadi wadah untuk kita mendekati ALLAH. Luruskanlah niat belajar untuk ALLAH dan kerana ALLAH."
Sahabat-sahabat pembaca sekalian, selamat belajar dan menempuh perjuangan di semester yang baru.

[Siiru 'ala Barakatillah]


0 comments:

;

Kenali Ulama'

Yaumul 'eid 2009

Syeikh Ibnu Ata'illah As-Sakandari menyatakan :
"Raja' (harapan) iaitu kehendak yang diiringi dengan amal. Kalu tidak, disebut umniyyah ( angan-angan)".
Harapan yang diakui dalam Islam ialah harapan yang disertakan dengan amalan. Sekiranya tidak disertai dengan amalan, ia merupakan sejenis angan-angan kosong yang lebih hampir kepada mimpi di siang hari sahaja. Begitu juga dengan seseorang pejuang Islam yang ingin merubah sistem jahiliyah ini ke arah sistem Islam seluruhnya, namun tidak pernahpun bergerak untuk merealisasikan hasratnya itu, keinginannya itu hanyalah angan-angan kosong sahaja.


Ape Ade Pade Name

ABDUL YADIY
AAmanah
BBijaksana
DDinamik
UUntung
LLemah-lembut
YYakin
AAlim
DDedikasi
IIkhlas
YYakin
Apa ada pada nama?

~Alirkanlah Dlm Dirimu Cinta Hanya Pd-NYA~

Silibus Tarbiah Usrah

Silibus Tarbiah Usrah
Satu Lambang Komitmen Sekelompok UMMAH Menggerakkan Tarbiah Generasi Baru ISLAM

~Anjung Sahabat~

Soutul Ukhuwah


ShoutMix chat widget

Pengikut

Qalbun Salim