Skuad Amru Insaniah brsm LANDAS

| Rabu, 22 Julai 2009 |

Salam senyuman mujahid Islam...

Sekumpulan ahli dari Skuad Amru Insaniah, baru-baru ini telah melaksanakan satu tuntutan dakwah dalam masyarakat Sungai Petani Kedah dengan kerjasama dari pihak LANDAS, bagi melihat sendiri kebejatan sosial di kalangan muda-mudi sekarang. Kami telah berjaya melaksanakan misi Operasi Gerak Gempur (OGG) seramai 15 org Muslimat dan 4 org Muslimin Insaniah dengan kerjasama 4 org dari pihak LANDAS. Operasi ini telah dilaksanakan pada 18 Julai 2009 (sabtu) bermula jam 10.00 pagi hingga 6.00 petang. Tempat tumpuan kami adalah di Central Square Sungai Petani dan port-port remaja bermasalah sekitar bandar tersebut. Pelbagai gelagat remaja bermasalah yang dapat kami lihat di sana, bermula dari pemakaian yang cukup pelik, tapi malangnya di sana kami dilarang utk mengambil gambar-gambar mereka.

Kebanyakkan pendakwah hanya mengetahui masalah sosial setakat kulit luaran sahaja. Mereka mengetahui masalah ini melalui surat khabar, buku-buku bacaan, majalah dan sebagainya tanpa melihat sendiri masalah ini berlaku dikalangan remaja sekarang secara realiti di turun ke medan lapangan yang sebenar. Dan seterusnya bawa ke dalam ceramah dan tazkirah, tanpa mendalami masalah dan isu yang sebenar. Sewajarnya pendakwah turun ke lapangan mendekati remaja-remaja kita selain dari ceramah dan tazkirah yang disampaikan di surau-surau. Cubalah wahai pendakwah sekalian untuk mendekati mereka secara lebih dekat dan kita cuba korek, selongkar dan bongkarkan segala kemelut yang dihadapi oleh mereka. Disinilah pendakwah akan lebih mudah untuk menyetahui apa masalah yang sebenarnya berlaku kepada mereka dan menyediakan penyelesaian mengikut lunas-lunas Islam yang sebetulnya.

Jika kita perhatikan dalam sirah Rasulullah SAW. Rasulullah telah melaksanakan dakwah kepada masyarakatnya dengan turun padang ke lapangan yang sebenar, menyelami masalah yang berlaku di dalam masyarakat bukan sekadar ceramah atau tazkirah di surau-surau atau masjid. begitu juga telah ditunjukkan oleh Imam as-Syahid Hasan al-Banna, beliau telah melaksanakan dakwah bukan setakat di surau atau masjid bahkan di kedai-kedai kopi dan juga di dalam Kelab-kelab Disko.

Jika betul kita ingin mengikut jejak langkah Rasulullah, begitu juga jejak langkah Imam Hasan al-Banna, marilah sama-sama kita berdakwah secara lapangan tanpa meninggalkan dakwah di surau atau masjid serta meneruskan agenda tarbiyyah Usrah kepada mad'u-mad'u untuk memberi kesedaran dalam menghayati ajaran Islam.

Majulah untuk Islam!!!

"Siiru 'ala barakatiLLAH"


0 comments:

;

Kenali Ulama'

Yaumul 'eid 2009

Syeikh Ibnu Ata'illah As-Sakandari menyatakan :
"Raja' (harapan) iaitu kehendak yang diiringi dengan amal. Kalu tidak, disebut umniyyah ( angan-angan)".
Harapan yang diakui dalam Islam ialah harapan yang disertakan dengan amalan. Sekiranya tidak disertai dengan amalan, ia merupakan sejenis angan-angan kosong yang lebih hampir kepada mimpi di siang hari sahaja. Begitu juga dengan seseorang pejuang Islam yang ingin merubah sistem jahiliyah ini ke arah sistem Islam seluruhnya, namun tidak pernahpun bergerak untuk merealisasikan hasratnya itu, keinginannya itu hanyalah angan-angan kosong sahaja.


Ape Ade Pade Name

ABDUL YADIY
AAmanah
BBijaksana
DDinamik
UUntung
LLemah-lembut
YYakin
AAlim
DDedikasi
IIkhlas
YYakin
Apa ada pada nama?

~Alirkanlah Dlm Dirimu Cinta Hanya Pd-NYA~

Silibus Tarbiah Usrah

Silibus Tarbiah Usrah
Satu Lambang Komitmen Sekelompok UMMAH Menggerakkan Tarbiah Generasi Baru ISLAM

~Anjung Sahabat~

Soutul Ukhuwah


ShoutMix chat widget

Pengikut

Qalbun Salim